Cookinsalmen yliuinti jäi kesken

0 Comments

27.2.2012 Mediatiedote: TIEDOTE_TK_Cookinsalmi_27022014

25.2.2014 kuulumiset

Tuomas lähti uimaan Pohjoissaarelta Cookinsalmen yli tiistaina 24.2. aamupäivällä klo 11.15 paikallista aikaa. Sää oli rauhallinen ja rantavesi 19° C. Kahdeksan kilometriä tuli täyteen kahden tunnin uinnin jälkeen eli uintivauhti oli hyvä. Mutta tuuli oli yltymässä. Puolivälissä matkaa uinti sujui hyvin, ja kelikin näytti edelleen hyvältä. Turvaveneen kapteeni Phil Rush viestitti 8 km:n   päästä Eteläsaaren rannasta, että Tuomas ui upeasti ja saavuttaa rannan ennen pimeän tuloa (pimeys tulisi n. klo 20.30).  Kuitenkin  noin kuusi kilometriä määränpäästä Tuomas päätti keskeyttää. Yltynyt tuuli ja allokko sekä vuorovesi väsyttivät uimarin. Kun Tuomas nousi veneeseen, Phil sanoi: ”Sea started building some walls…”.

Tuomas viestitti heti uinnin jälkeen: ”Olin siis 5. yrittäjä. Vain yksi uimari on onnistunut tällä kaudella. Isot aallot ja noin kymmenen meduusaa pistivät kivuliaasti. Takas autossa. Aivan karmea olo. Olipa uinti. Harmittaa, vaan ei liikaa.”

Kovaa säätä kuvaa hyvin se, että toinen, uusiseelantilainen, uimari ei lähtenyt matkaan ollenkaan ko. päivänä. Toisen uimarin tiimi viestitti: ”Tuomas a swimmer from Finland today had to be pulled from the water just 6 kms short of the finish. We feel sorry for him with all the hard work he has put in. This shows how hard this crossing is as I believe he started in calm water and then it turned in a matter of half an hour to horrible conditions.” Toisin kuin yllä kuvataan, Tuomasta ei kuitenkaan kapteeni käskenyt ylös merestä veneeseen vaan hän itse päätti lopettaa uimisen.

Turvaveneen kapteeni Philip Rush, Cookinsalmen useasti uinut uusiseelantilainen uinti-ikoni, kuvaa salmen olosuhteita: “I have been involved with over 85% of the crossings and I can probably count on one hand the swims where the sea has remained calm. We may get four hours of calm weather and then the sea breeze starts, and because of the angle of the Strait the breeze will funnel through the Strait and often lead to horrific sea conditions, literally out of nowhere.

”Slotista” eli Rushin kanssa sovitusta uintiajankohdasta (22.-27.2.) tiistai vaikutti olleen ainoa uinnille sopiva päivä sääolojen puolesta.

Tuomaksen kunto ja kylmänkestävyys olivat kohdallaan. Säätä ei voinut säätää. Laji on erityisen sääriippuvainen, ja varsinkin Cookinsalmi on kuuluisa oikukkaasta säästään.

Mahtava yritys kuitenkin! Tästä on hyvä jatkaa kohti Suomenlahden ylitystä!

24.2.2014 klo 19.20 kuulumiset

Tuomas aloittaa Cookinsalmen uinnin tänään Suomen aikaa maanantaina 24.2. klo 22 maissa. Sää on aika epävakaa, mutta turvaveneen kapteenin mielestä kannattaa yrittää, koska loppuviikon sää on todennäköisesti surkea.

24.2.2014 kuulumiset

Ensimmäinen mahdollinen uinnin lähtöaika on tiistaiaamuna klo 9 paikallista aikaa. AIkaero on +11 tuntia eli lähtö olisi Suomen aikaa tänään illalla klo 22 maissa. Venematka lähtöpaikkaan kestää n. 1,5 t. eli uinti alkaisi puolenyön tietämillä.

23.2.2014 kuulumiset

Tiistaina 25.2. ja keskiviikkona 26.2. Cookinsalmen alueelle on tulossa uinnille otollinen sää. Turvaveneen kapteeni Phil Rush sanoi, että jompi kumpi päivistä on todennäköinen uintipäivä. Maininkien ja tuulien suuntia ja voimakkuutta sekä vedenlämpöä Cookinsalmen alueella voi seurata MarineWeather- ja surffareiden sääsivuilta:

Marine Weather

Surffareiden sivusto

Sea Temperature

21.2.2014 kuulumiset

Tuomas on ollut Uudessa-Seelannissa viikon ja odottelee nyt Wellingtonissa sopivaa säätä Cookinsalmen uinnille. Hän on tavannut  turvaveneen kapteenin Phil Rushin, joka on legendaarinen uusiseelantilainen avovesiuimari ja uintivalmentaja. Phil soittaa Tuomakselle joka ilta ja kertoo, onko uinti mahdollista seuraavana aamuna. Aamu tarkoittaa tässä klo 4:30 eli lähtö tulee olemaan aikainen.

Tuomaksen matka perheen kanssa ei ole sujunut aivan ongelmitta, mutta nyt kun uinti on lähellä, fiilis on hyvä ja päättäväisyys on huipussaan. Viime aikoina meri ja sääolot  ovat kuitenkin olleet tavallistakin oikukkaampia: salmen yli on yrittänyt uida neljä uimaria, joista vain yksi on onnistunut. Uinti tulee olemaan kova haaste, vaikka Tuomaksen uintikunto on kohdallaan.

 

 

 

Translate »