Kylmätreenistä

0 Comments

Kylmänsietokyvyn kasvattaminen on tärkeä osa treeniä uintikunnon hankkimisen ohella. Kylmätreenissä matkan määrälle ei aina voi laittaa suuria tavoitteita, paljon merkitystä on myös pelkällä ajallisella kylmyyden kestokyvyllä. Tietysti kylmyydessä pitäisi myös pystyä uimaan mahdollisimman tehokkaasti. Poikkeuksellisia ja yllättäviä tuntemuksia niin mielessä kuin kehossakin voi kuitenkin tulla riippuen kehon tilasta, sääoloista ja rasituksen määrästä.

Kylmätreeni on syytä aloittaa varovasti ja omaa kehoa kuunnellen sekä turvallisuudesta huolta pitäen. Tärkeä tekijä treeneissä on uimaria seuraava vene. Vene/soutaja/kuljettaja antaa avovesiuimarille suuntaa ja turvaa, joten sitä tulee uinnin aikana seurattua tiiviisti.

Kylmätreenin jälkeen on hyvä lämmitellä hiljalleen. Lämmintä on hyvä juoda ja antaa kehon lämmön palautua vähitellen. Ajatuksetkin alkavat virrata jälleen normaalisti pienen palautumisen jälkeen. Jotta treenistä hyötyisi mahdollisimman paljon, saunaan tai kuumaan suihkuun ei kannata heti hypätä vaikka mieli tekisi. Antaa kehon lämmittää itsensä taas normaalilämpöiseksi.

Kokemuksia Lohjanjärven uintitreenistä

Lohjanjärven uintilenkki sunnuntaina 22.9.2013 kesti tunnin ja parikymmentä minuuttia. Vesi oli 14,5-15 °C. Kylmä alkoi kangistaa totutulla tavalla. Ensimmäisenä kropasta hyytyivät pikkusormet, jolloin ne alkoivat harottaa erilleen muista sormista. Sen myötä ote uintivetojen tehokkuus heikkeni. Tämän jälkeen viilenivät muut sormet ja sitten leukapielet.

Puolen tunnin jälkeen ajatustoiminta alkoi muuttua: päässä tuntui yhtäältä tyhjältä ja toisaalta jotkut ajatukset alkoivat kiertää kehää. Kylmyys jäykisti ja hidasti käsien ja leuan jälkeen niskaa, jolloin hengittämisliike sivulle muuttui isommaksi. Isompi liike alkoi sitten tuntua rasituksena niskassa. Uintia seuraavan venekuskin kasvot tulivat treenin aikana hyvin tutuiksi, kun aina hengittäessä veneen puolelta kasvoja tuli seurattua.

Tässä on myöskin kylmätreenin hauska erikoisuus. Uimarin ja venekuskin suhde muuttuu harjoituksen aikana. Venekuskille uimari pysyy uimarina, mutta uimarille venekuskista tulee ”hengenpelastaja”, jonka ilmeitä ja eleitä seuraa yllättävän tarkasti vedestä (koska koittaa samalla saada ajatukset pois kylmästä vedestä).

Translate »