180km Swim – Two way Gulf of Finland crossing

0 Comments

Uimalla 180 kilometriä Helsingistä Tallinnaan ja takaisin. Tätä viestiuintia on lähdössä toteuttamaan ryhmä kokeneita maraton- ja jääuimareita heinäkuun lopussa tai elokuun alussa 2022, riippuen sääolosuhteista ja merenkäynnistä. Viestiuinnissa noudatetaan kansainvälisiä maratonuintisääntöjä ja suorituksessa uimarilla saa olla uima-asun lisäksi uimalakki, uimalasit, korvatulpat sekä nenäklipsi. Muut uintia edistävät (kelluttavuus), uimarin lämpötilaa ylläpitävät (esim. neopreeni) tai uimarin nopeutta edistävät (esim. räpylät) varusteet eivät ole sallittuja.

Viestiuinnissa yksi uimari ui tunnin kerrallaan. Uimarin vaihto tapahtuu yhtäjaksoista uintimatkaa jatkaen suoraan vedestä, jolloin uintivuoronsa suorittaneen uimarin tilalle tuleva uimari aloittaa uintivuoronsa väistyvän uimarin takaa, jotta koko matka tulee virallisesti uiduksi. Vaihdossa olevat viestiuimarit lepäävät, nukkuvat ja syövät veneessä omien uintisuoritustensa välissä. Koko viestijoukkue, mukaan lukien veneen miehistö ja turvahenkilöstö, ovat veneessä koko matkan ajan. Yksi uimari ui siis tunnin ja on vaihdossa ajan, jonka muut viestiuimarit uivat, eli viisi tuntia. Tätä kiertoa jatketaan keskeytymättömänä koko 180 kilometrin matkan ajan. Kansainvälisten maratonuintisääntöjen mukaan uimarit eivät saa vaihtaa uintijärjestystä kesken suorituksen. Lue säännöistä lisää World Open Water Swimming Association: WOWSA –verkkosivuilta.

Suoritukseen haastetta tuo Itämeren noin 17-asteinen kylmä vesi sekä mahdollinen merenkäynti ja sinilevä. Matka voi kestää olosuhteista riippuen jopa 60 tuntia, joten uintisuoritusten lisäksi uimarin tulee pystyä lepäämään, palautumaan ja lämmittelemään. Maratonuinnit vaativat pitkäjänteistä valmistautumista ja suorituskykyä niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Tässä suorituksessa erityisen tärkeää on yhtenäisenä joukkueena toimiminen ja erilaisiin sääolosuhteisiin varautuminen.

Uintireitti Helsinki – Tallinna – Helsinki | Kuva: Russell Wilfred

Mittakaavassaan noin 180 kilometrin matka vastaa pituudeltaan viittä perättäistä Englannin kanaalin yliuintia. Suomenlahdessa viestiuinti on maailman ensimmäinen virallisten sääntöjen mukainen kaksinkertainen ylitys. Suomenlahden yli yhdensuuntaisesti on aiemmin uinut vain yksi henkilö, viestijoukkueen jäsen Tuomas Kaario, joka ui vuonna 2014 Viron Rohuneemestä Suomen Porkkalanniemeen 60 kilometrin matkan.

Uimalla yli ry:n viestijoukkueen tavoitteena on lisäksi edistää avovesiuintia ja Itämeren suojelua. Viestijoukkueen tarkoituksena on tuoda näkyvyyttä John Nurmisen säätiön työlle Itämeren ja sen perinnön pelastamiseksi. Hyppää mukaan tiimiin lahjoittamalla valitsemasi summa Itämeren hyväksi.

John Nurmisen säätiö: https://johnnurmisensaatio.fi/

Viestijoukkueessa ui kuusi intohimoista avovesiuimaria:

Tuomas Kaario | Kuva: Russell Wilfred

Tuomas Kaario, 49, on uinut ensimmäisenä suomalaisena Englannin kanaalin yli (34km, 2008). Tuomas on ainoa ihminen, joka on uinut Suomenlahden yli (60km, 2014) ja on myös tämän projektin alullepanija. Lue Tuomaksesta lisää YLEn sivuilta  ja Uimaliiton sivuilta.

Elina Mäkinen | Kuva: Russell Wilfred

Elina Mäkinen, 27, on uinut ainoana suomalaisena jäämailin 2-asteisessa vedessä (1,6km, 2017). Elina on ollut mukana maailman ensimmäisessä onnistuneessa Pohjoiskanaalin edestakaisessa viestiuinnissa Irlannista Skotlantiin ja takaisin. (70km, 2015). Lue Elinasta lisää Suomen Kuvalehdestä.

Antti Mäkinen | Kuva: Russell Wilfred

Antti Mäkinen, 29, on uinut eri pituisia jääuintimatkoja ympäri maailmaa ja voittanut talviuinnin maailmancuppeja. Antti on uinut 1km pituisen jääuintimatkan Euroopan syvimmässä järvessä Baikaljärvessä, Venäjällä.

Johanna Kara | Kuva: Russell Wilfred

Johanna Kara, 55, on uinut ikäluokkansa maailmanmestariksi niin uima-altaassa kuin avannossa. Johanna on uinut 25km pituisen soolouinnin Australiassa (2020). Lue Johannasta lisää Länsiväylästä.

Sakke Vehkakoski | Kuva: Russell Wilfred

Sakke Vehkakoski, 41, on uinut useita maratonuinteja eri asteisissa vesissä. Sakke on nuoruudessaan kilpaillut SM-tasolla yleisurheilussa ja harrastanut aktiiviuransa jälkeen uinnin lisäksi eri kestävyyslajeja, kuten maratonjuoksua, triathlonia ja pyöräilyä.

Ira Uusoksa | Kuva: Russell Wilfred

Ira Uusoksa, 34, on uinut useita maratonuinteja, joista pisin 35km soolouinti Suomessa (2021). Ira on nuoruudessaan uinut kilpaa SM-mitalitasolla. Lue Irasta lisää HS sivuilta.

Viestijoukkueen kaksi varauimaria:

Federico Ferrara, 39, on vesiurheilun moniammattilainen, joka viihtyy vedessä niin lyhyillä kun pitkilläkin matkoilla.

Aki Tuomaala, 31, tykkää altaan puolella uida vauhdin kanssa, mutta avovedessä mieluimmin pitkiä matkoja.

Seuraa uimareiden ja joukkueen valmistautumista:

Internetsivut: www.uimallayli.fi

FB: Uimalla yli, Open Water Experience Finland (suljettu ryhmä)

IG: @uimallayli, @openwaterexperiencefinland, @elinamae, @johanna_kara, @ira.uus

Ryhmäkuva | Kuva: Russell Wilfred

Uimalla yli ry:n viestijoukkue tarvitsee taloudellista tukea ja hakee parhaillaan sponsoreita yhteistyöhön. Lähde tekemään suomalaista uintihistoriaa ja ota yhteyttä: 180km@uimallayli.fi

—————————————————————————————————————————–
Viestiuinnin startti 28.7. klo 18.00 Mattolaituri, Helsinki
Seuraa viestijoukkueen etenemistä liveseurannan kautta: https://track.rs/180kmswim/
—————————————————————————————————————————–

Viestiuintia mahdollistamassa:

www.johnnurmisensaatio.fi | www.uimaliitto.fi | www.hns.fi | www.altaalle.com | www.asteri.fi | www.taloushallintoliitto.fi | www.tiliextra.fi | www.altaalle.com | www.finavia.fi | www.hefmainoslahjat.fi | www.putkipiste.fi | www.suh.fi

Translate »